• Διεύθυνση: Κολιάτσου 111, Κόρινθος
  • Τηλέφωνο: (+30) 27410 25100

Θέλετε να μάθετε μια γλώσσα διαφορετική από τις συνηθισμένες?

Η σουηδική γλώσσα είναι τότε μια εξαιρετική επιλογή.

Η Σουηδική γλώσσα ανήκει στην ομάδα των βόρειων γερμανικών γλωσσών (που περιλαμβάνει επίσης τα Δανικά, τα Νορβηγικά, τα Ισλανδικά και τη Φεροϊκή).

Είναι επίσημη γλώσσα στη Φινλανδία (δίπλα στα φινλανδικά) και στη Σουηδία (η Σουηδία ως κράτος στερούνταν θεσμικώς επίσημης γλώσσας μέχρι το 2009).

Είναι μια γλώσσα με έντονη ρυθμικότητα, έχει πολλές λέξεις για τον καιρό και την μιλούν περίπου 8,5 εκατομμύρια ανθρώπους ως μητρική γλώσσα, από τους οποίους τα 8 εκατομμύρια ζουν στη Σουηδία και σχεδόν 290.000 στη Φινλανδία.

Επιπλέον ένα εκατομμύριο Σουηδοί μετανάστες σε όλο τον κόσμο μιλάνε σουηδικά, ενώ περίπου 2 εκατομμύρια μετανάστες από άλλες χώρες που ζουν στη Σουηδία μιλούν και σουηδικά.

Τα Σουηδικά στη Φινλανδία κατέχουν ισάξια θέση μαζί με τα Φινλανδικά. Οι Σουηδόφωνοι κάτοικοι της Φινλανδίας διδάσκονται στο σχολείο τη μητρική τους γλώσσα, ενώ στα υπόλοιπα φινλανδικά σχολεία της μέσης εκπαίδευσης τα σουηδικά διδάσκονται ως υποχρεωτική δεύτερη γλώσσα.

Πιστοποίηση Σουηδικών

Εξετάσεις Tisus

Οι εξετάσεις Tisus είναι εξετάσεις πιστοποίησης επαρκούς γνώσης της σουηδικής γλώσσας. 
Απευθύνονται σε αλλοδαπούς αποφοίτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι οποίοι επιθυμούν να αιτηθούν ακαδημαϊκές σπουδές στην Σουηδία.

Η επιτυχία στην εξέταση προϋποθέτει πολύ καλή ή άριστη γνώση της σουηδικής γλώσσας (επίπεδο C1/C2). Η πιστοποίηση αυτή δεν είναι αναγνωρισμένη στην Ελλάδα αλλά μόνο στην Σουηδία προκειμένου για σπουδές, για άδεια άσκησης επαγγέλματος κτλ.

Εξετάσεις Swedex

Από τις 2 Απριλίου οι εξετάσεις Swedex για το Α2, Β1, Β2 και C1 αλλάζουν.
Πλέον θα αποτελείται από δύο διαφορετικά τεστ:  το A2B1 και Β2C1.
Ανάλογα με το αποτέλεσμα ο/η εξεταζόμενος/μενη κατατάσσεται στο αντίστοιχο επίπεδο.  Tα επίπεδα είναι σύμφωνα με την κλίμακα επιπέδου του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEFR).

Είναι ένα χρήσιμο πτυχίο εάν, για παράδειγμα, θέλετε να εργαστείτε στη Σουηδία.

Το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Πρόνοιας εγκρίνει το Swedex σε επίπεδο C1 για την απόκτηση επαγγελματικής ταυτότητας.